BIOPESTISIDA DARI EKSTRAK DEDAUNAN UNTUK MEMBASMI HAMA TANAMAN DI JAWA BARAT

Iwan Ridwan Yusup, Dwi Kurniawan, Dwi Ratna Julianti, Lia Fakhriah, Lita Nurul Awalliyah

Abstract


Biological pesticides or known as biopesticides are pesticides made from the main ingredients derived from living things or biological materials. Biopesticides can be used to control plant diseases or pests that can disturb, attack or damage these plants. The purpose of this study was to analyze the effectiveness of leaf extracts in eradicating plant pests. This research uses different methods depending on the type of leaves used, namely by boiling and mashing. The leaves used are papaya leaves, soursop leaves, lemongrass and betel leaves. Based on the research results, it is knowns that both betel leaf and soursop leaf are superior to be used as natural biopesticides. This is because both contain essential oils to kill plants pests.


Keywords


Biopesticides; Lemongrass; Betel; Soursop; Papaya

Full Text:

PDF

References


Agustini, D., & Widyasari. (2017). Upaya Menekan Pertumbuhan Fusarium oxysporum F.Sp. Cubense pada Tanaman Pisang dengan Aplikasi Biopestisida Nabati Daun Sereh Wangi (Cymbopogon nardus L. Randel). Journal Agroscience, 7(1), 203-213.

Dwi Desiyanti, N. M., Dira Swantara, I. M., & Sudiarta, I. P. (2016).

Uji Efektivitas dan Identifikasi Senyawa Aktif Ekstrak Daun Sirsak sebagai Pestisida Nabati terhadap Mortalitas Kutu Daun Persik (Myzus persicae Sulz) Pada Tanaman Cabai Merah (Capsipcum annum L.).

Jurnal Kimia, 1–6. https://doi.org/10.24843/jchem.2016.v10.i01.p01

Kusumaningtyas, R. D., Suyitno, H., & Wulansarie, R. (2017). Pengolahan Limbah Kulit Durian di Wilayah Gunung Pati menjadi Biopestisida yang Ramah Lingkungan. Rekayasa, 15(1), 38-43.

Latumahina, F., Mardiatmoko, G., & Tjoa, M. (2020). Penggunaan Biopestisida Nabati dari Bahan Dasar TOGA untuk Pengendalian Hama Rayap pada Pembibitan Pala dan Cengkeh Milik Kelompok Tani Spirit di Desa Liliboi. Jurnal Karya Abdi, 4(2), 288-298.

Navitania, H., Tyanti, H. W., & Sukamto. (2019). Minyak Atsiri Daun Jeruk Purut dan Sereh Dapur pada Kalor Premium. Jurnal Teknik Kimia, 13(2), 44-48.

Nefri, J., Noveriza, R., Suheryadi, D., & Ukrita, I. (2018). Kajian Teknoekonomi Aplikasi Nano Seraiwangi terhadap Penyakit Mosaik dan Potensi Meningkatkan Pendapatan Petani Nilam. Indonesian Journal of Essential Oil, 3(2), 89-97.

Rahayu, R., Nasir, N., & Nurmansyah. (2018). Introduksi Penggunaan Biopestisida Sederhana dari Tumbuhan Lokal Sumatera Barat. Jurnal Hilirisasi Ipteks, 1(4), 174-181.

Susanti, N. M., Dewi, L. P., Manurung, H. S., & Wirasuta, I. M. (2017). Identifikasi Senyawa Golongan Fenol dari Ekstrak Etanol Daun Sirih Hijau (Piper Betle Linn.) dengan Metode Klt-Spektrofotodensitometri. Jurnal Metamorfos, 4(1), 108-113.

Taufiq Hidayat, S. S. (2015). Pengaruh Pemberian Ekstrak Daun Sirih (Piper betle L.) untuk Mengendalikan Damping-Off pada Tanaman Cabai (Capsicum annum). Planta Tropika Journal of Agro Science, 3(1), 60-66.

Wulanda Setty Siamtuti, R. A. (2017). Potensi Daun Sirih (Piper betle, L) dalam Pembuatan Insektisida Nabati yang Ramah Lingkungan.

Seminar Nasional Pendidikan Biologi dan Saintek II, 400-406.

Yuliantari, N. W., Widartadan, I. W., & Permana, I. D. (2017). Pengaruh Suhu dan Waktu Ekstraksi terhadap Kandungan Flavonoid dan Aktivitas Antioksidan Daun Sirsak (Annona Muricata L.)

Menggunakan Ultrasonik. Media Ilmiah Teknologi Pangan, 4(1), 35 - 42.




DOI: https://doi.org/10.33096/agrotek.v5i2.180

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Iwan Ridwan Yusup, Dwi Kurniawan, Dwi Ratna Julianti, Lia Fakhriah, Lita Nurul Awalliyah

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________
AGROTEK: Jurnal Ilmiah Ilmu Pertanian
ISSN 2581-3021
Published by Program Studi Agroteknologi Fakultas Ilmu Pertanian UMI

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0