EVALUASI KESESUAIAN LAHAN TANAMAN HORTIKULTURA PADA LAHAN KERING DI KECAMATAN EREMERASA KABUPATEN BANTAENG

Saida Saida, Anwar Robbo, Abdul Haris, Sudirman Numba, Ahmad Gaozhal

Abstract


of Indonesia, from June to July 2023. This study aimed to evaluate the actual and potential suitability classes of horticultural crops and limiting factors. The research method was quantitative descriptive, based on the FAO method modified by the Ministry of Agriculture according to land characteristics. The results showed that tomatoes and chillies in actual land suitability classes 1, 2, 3, 4, 7, 11, 12, 13, 14, 17, and 19 were marginally suitable (S3) and land class 5. Land suitability classes 6, 8, 9, 10, 15, 16, and 18 are unsuitable (N).

Keywords


Chili; Land Suitability Class; Commodity; Tomato

Full Text:

PDF

References


Abagyeh, S, O. I., Idoga, S., & IAgber, P. (2016). Land Suitability Evaluation for Maize (Zea mays) Production in Selected Sites of the Mid-Benue Valley, Nigeria. International Journal of Agricultural Policy and Research, 4(3), 46–51. http://www.journalissues.org/IJAPR/http://dx.doi.org/10.15739/IJAPR.16.007

Andarini, Y. N., Afza, H., Herlina, L., & Sutoro, S. (2018). Evaluasi Plasma Nutfah Padi Gogo Berdasarkan Karakter Kuantitatif Perakaran Tanaman. Buletin Plasma Nutfah, 23(1), 33. https://doi.org/ 10.21082/blpn.v23n1.2017.p33-40

Andrian, Supriadi, & Marpaung, P. (2014). Pengaruh Ketinggian Tempat Dan Kemiringan Lereng Terhadap Produksi Karet (Hevea brasiliensis) Di Kebun Hapesong Ptpn XII Tapanuli Selatan. Jurnal Online Agroteknologi, 2(3), 981–989.

Anwar, A., Idrus, M. I., & Giono, B. R. W. (2022). Respons Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Tomat (Lycopersicum esculentum Mill.) Terhadap Pupuk NPK dan Kompos. Jurnal Agrotan, 8(2), 1–3.

http://ejournals.umma.ac.id/index.php/agrotan/article/view/1531

Aprizal, M., Boer, D., Hadini, H., Sadimantara, I. G. R., Muhidin, M., & Animahasen, W. S. (2023). Skrining Ketahanan Beberapa Jenis Tanaman Cabai Rawit Terhadap Cekaman Kekeringan. Jurnal Agroteknos, 13(1). https://doi.org/10.56189/ja.v13i1.43285

Arminah, V. (2012). Model Spasial Penggunaan Lahan Pertanian Berkelanjutan Di Kecamatan Kledung Kabupaten Temanggung. STPN Press. Yogyakarta.

BPS. (2022b). Kecamatan Eremerasa Dalam Angka 2022. Badan Statistik Kabupaten Bantaneg.

Gazali, A., Wahdah, R., Rizali, A., Suparto, H., Jumar, J., Santoso, U., Saputra, R. A., Sari, N., Nugraha, M. I., & Munanto, M. (2022).

Edukasi Budidaya Edamame Organik di Kelurahan Cempaka, Kota Banjarbaru dalam Mendukung Sistem Pertanian Berkelanjutan. PengabdianMu: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(5), 679–686. https://doi.org/ 10.33084/pengabdianmu.v7i5.3547

Hanafiah, K. A. (2013). Dasar Dasar Ilmu Tanah. Raja Grafindo Persada.Jakarta.

Hardjowigeno, S., & Widiatmaka. (2020). Evaluasi Kesesuaian Lahan Dan Perencanaan Tataguna Lahan. Gadja Mada University Press.

Holis, A. I., Haryanto, H., & Isnaini, M. (2023). Populasi dan Intensitas Serangan Lalat Buah (Bactrocera spp.) pada Pertanaman Cabai Keriting (Capsicum annum L.) Di Desa Darmasari Kabupaten Lombok Timur. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agrokomplek, 2(1), 161–170. https://doi.org/10.29303/jima.v2i1.2332

Irawan, B., & Pranadji, T. (2016). Pemberdayaan Lahan Kering untuk Pengembangan Agribisnis Berkelanjutan. Forum Penelitian Agro Ekonomi, 20(2), 60. https://doi.org/10.21082/fae.v20n2.2002.60-76

Marlina, M. (2023). Pengaruh Zat Pengatur Tumbuh Organik terhadap Pertumbuhan Benih Tomat (Lycopersicum esculentum Mill.) yang Bersumber dari Hasil Panen Petani. Savana Cendana, 8(01), 25–29. https://doi.org/ 10.32938/sc.v8i01.1997

Ngawit, I. K., Ernawati, N. M. L., & Farida, N. (2020). Peningkatan produktivitas petani lahan kering melalui optimalisasi penerapan sistem usahatani ekologis terpadu di Lombok Utara. Jurnal Abdi Insani Universitas Mataram, 7(2), 211–224.

Novita, N., Fakhrah, F., Unaida, R., & Imanda, R. (2021). Pelatihan Perancangan Drip Irigation Sebagai Teknik Penyiraman Efektif Pada Lahan Kering. INTEGRITAS : Jurnal Pengabdian, 5(2), 365. https://doi.org/10.36841/integritas.v5i2.1355

Raras, R. P., Saptiningsih, E., & Haryanti, S. (2021). Respon Tanaman Cabai Rawit (Capsicum frutescens L.) Varietas Pelita F1 terhadap Penggenangan. Buletin Anatomi Dan Fisiologi, 6(1), 56–65. https://doi.org/10.14710/baf.6.1.2021.56-65

Rismawati1, Y., Bahri1, S., & Prismawiryant. (2016). Produksi Glukosa Dari Jerami Padi (Oryza sativa) Menggunakan Jamur Trichoderma sp. 3(6), 47–60.

Sejati, W. T., & Abror, M. (2021). The Effect of Goat Cage Fertilizer and Local Microorganism (Mol) Banana Beans on Tomato Plant Production (Lycopersicon Esculentum Mill.). Procedia of Engineering and Life Science, 1(1). https://doi.org/10.21070/pels.v1i1.843

Sumiasih, I. H., Mutiara Dewi Puspitawati, & Fitriani Herrachmadani. (2023). Aplikasi Pupuk Organik Cair Limbah Belimbing dalam Upaya Peningkatan Kualitas Tomat. Jurnal Hortikultura Indonesia, 14(3), 163–168. https://doi.org/10.29244/jhi.14.3.163-168

Tentua, V. V, Salampessy, H., & Haumahu, J. P. (2017). Kesesuaian Lahan Komoditas Hortikultura Di Desa Hative Besar Kecamatan Teluk Ambon. Jurnal Budidaya Pertanian, 13(1), 9. https://doi.org/ 10.30598/jbdp.2017.13.1.9

Zainuddin, Noor, R. B., & Triantoro, A. (2020). Evaluasi Kesesuaian Lahan Untuk Pengembangan Tanaman Lada ( Piper nigrum L .) Di Kecamatan Loa Janan Kabupaten Kutai Kartanegara. Jurnal Agroekoteknologi Tropika Lembab, 3(1), 6–11.




DOI: https://doi.org/10.33096/agrotek.v9i2.974

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2025 Saida Saida, Anwar Robbo, Abdul Haris, Sudirman Numba, Ahmad Gaozhal

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________
AGROTEK: Jurnal Ilmiah Ilmu Pertanian
ISSN 2581-3021
Published by Program Studi Agroteknologi Fakultas Pertanian Universitas Muslim Indonesia

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0