PENGARUH KONSENTRASI AIR KELAPA DAN LAMA PERENDAMAN BENIH TERHADAP PENINGKATAN PERTUMBUHAN DAN PRODUKSI TANAMAN BAWANG MERAH (Allium ascalonicum L.)
Abstract
Research was conducted from July to September 2022 in Biak Hamlet, Tallung Tondok Village, Malua District, Enrekang Regency using a Randomized Block Design with 2 treatment factors. The first factor is the concentration of coconut water (25%, 50%, 75% and 100%) and the second factor is the length of soaking the seeds (2, 4 and 6 hours). The parameters observed were plant height, number of leaves, number of tubers per hill, wet weight of tubers per plot, dry weight of tubers per plot and production per hectare. The research results showed that a coconut water concentration of 50% had an influence on the parameters of the number of tubers, namely 10.52 tubers, the dry weight of tubers per plot, namely 2400 grams and production per hectare, namely 18 tons. The soaking time of 4 hours had an influence on the parameters of plant height, namely 32.11 cm, dry weight of tubers per plot, namely 2400 grams and production per hectare, namely 18 tons. The interaction between 50% coconut water concentration and 4 hours of seed soaking had the best effect on the parameters of number of tubers, dry weight of tubers per plot and production per hectare.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Badan Pusat Statistik (BPS). 2022. Statistik Pertanian Hortikultura SPH/BPS-Statistics Indonesia, Agricultural Statistic for Horticulture SPH. https://www.bps.go.id.,
Dwijoseputro. 2012. Pengantar Fisiologi Tumbuhan. Gramedia Pustaka Utama, Jakarta
Litbang, 2013. Budidaya Bawang Merah. Kementerian Pertanian Indonesia. Jakarta
Nana S. dan S.Zochrotus. 2014. Pertumbuhan Tanaman Bawang Merah (Allium cepa L.) dengan Penyiraman Air Kelapa (Cocos nucifera L.) Sebagai Sumber Belajar Biologi SMA Kelas XII. FMIPA.Universitas Ahmad Dahlan.Yogyakarta
Nova, L. S., R. L. Ratna dan B. Asil. 2017. Respon Pertumbuhan dan Poduksi Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) pada Konsentrasi Air Kelapa dan Lama Perendaman Umbi. Jurnal Agrotknologi FP USU. ISSN No. 2337- 6597. Vol. 5. No. 1. (3) 17-26.
Nurman, N., Zuhry, E., dan Dini, I. R. 2017. Pemanfaatan POC Limbah Cair Tahu dan ZPT Air Kelapa untuk Pertumbuhan dan Produksi Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) (Doctoral dissertation, Universitas Riau).
Nurussintani, W., Damanhuri dan S.L. Purnamaningsih. 2012. “Perlakuan Pematahan Dormansi terhadap Daya Tumbuh Benih 3 Varietas Kacang Tanah (Arachis hypogaea)”. Jurnal Produksi Tanaman. Vol.1 No.1. Hlm 86-93
Pamungkas T. Febriani., S. Darmanti dan B. Raharjo. 2009. Pengaruh Pemberian Air Kelapa Terhadap Pertumbuhan Tanaman Anggrek dan Kantong Semar (Paphiopedilum supardi braem dan loeb) Pada Media Khudson secara In vitro. Mulawarna Scientifi . Vol. 10, No. 2 1412 – 498.
Purnama, E. 2010. Pengaruh Pemotongan Umbi Bibit dan Dosis Kompos Azolla sp. Terhadap Pertumbuhan dan Hasil tanaman Bawang Merah (Allium ascolanicum L.). Universitas Sultan Ageng Tirtayasa. Serang. Banten
Putra, Wahyudi, & Hasanah. (2015). Serapan N (Nitrogen) dan Produksi Bawang Merah (Allium ascallonicum L) Varietas Lembah Palu Akibat Pemberian Bokashi Titonia (Titonia diversifolia) pada Entisol Guntarano. Jurnal Agrotekbis, 3(4), 448–454.
Simangunsong, N,. Lahay, R. dan Barus, A. 2017. Pertumbuhan dan Produksi Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) pada Konsentrasi Air Kelapa dan Lama Perendaman Umbi. Jurnal Online Agroekoteknologi, 5 (1), 17-26
Sinaga, I. A., Mahdalena, M., & Hamidah, H. 2017. Pengaruh Pemberian dosis Pupuk P dan K terhadap Pertumbuhan dan Produksi Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) Varietas Bima. Agrifarm: Jurnal Ilmu Pertanian, 6(2), 48-52.
Sumarni N dan Hidayat A. 2017. Panduan Teknis Budidaya Bawang Merah. Balai Penelitian Tanaman Sayuran. Bandung.
Tiwery, R. R. 2014. Pengaruh Penggunaan Air Kelapa (Cocos nucifera) terhadap Pertumbuhan Tanaman Sawi (Brassica juncea L.). Program Studi Pendidikan Biologi. Biopendix. Vol. 1 (1): 84.
Tuhuteru, S., M.L. Hehanusa, S.H.T. Raharjo, 2012. Pertumbuhan dan Pengembangan Anggrek (Dendrobium anosmum) Pada Media Kultur In Vitro dengan Beberapa Konsentrasi Air Kelapa.
Wati, D. I. A. 2013. Pengaruh Konsentrasi Dan Lama Perendaman Dalam Air Kelapa (Cocos nucifera) Terhadap Viabilitas Benih Rosella Merah (Hibiscus sabdariffa var. Sabdariffa). Skripsi Fakultas Sains Dan Teknologi Universitas Islam Negeri, Malang.
DOI: https://doi.org/10.33096/agrotekmas.v5i3.642
Refbacks
- There are currently no refbacks.
___________________________________________________________
AGrotekMAS Jurnal Indonesia: Jurnal Ilmu Pertanian
p-issn = 2723-6196; e-issn = 2723-620X
Published by Program Studi Agroteknologi Fakultas Pertanian Universitas Muslim Indonesia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0